Każdy chyba z nas doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, jakim się dzielimy w czasie wigilijnej kolacji. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Dawniej opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.
Robi się je wyłącznie z dwóch składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę prasuje się na cieniutkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i tnie na niewielkie kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+