Damy zwłaszcza te 'dobrze urodzone', od wieków wykorzystywały rozmaitych sposobów, aby ich ciało pozostawało młode oraz śliczne jak najdłużej. Zielarki miały pełne ręce roboty, przygotowując różnego typu mikstury ziołowe nie tylko na każdą dokuczliwość zdrowotną, niemniej jednak i na schudnięcie.
Jaki tego był wynik? Niezwykle mizerny. Na dworskich stołach dominowały tłuste pieczone oraz smażone mięsa, drób tryskający tłuszczem, co niemiara słodkości przyprawianych marynatami.Na dworach francuskich jadało się inaczej, chude mięsa, owoce morza, słynne były świeże warzywa oraz owoce. Inaczej w takim razie wyglądały damy z polskich dworów, inaczej z francuskich - zresztą, francuska kuchnia uważana jest za najzdrowszą i idealną kuchnię świata, to na francuskich kucharzach wzorowali się kucharze w innych państwach Europy, to stąd rozprzestrzeniały się kulinarne mody.
W nowoczesnych czasach, kobiety we wszystkich państwach dążą do doskonałości cielesnej, stąd dziesiątki chyba przetestowanych fenomenalnych diet, które wielokrotnie nie gwarantują organizmowi niezbędnych oraz w właściwej ilości składników odżywczych, prowadząc do choroby, lub ewentualnie co najwyżej efektu jo-jo. Początkowo zgubione kilogramy, powracają w krótkim czasie jak bumerang, doprowadzając panie do łez i wypatrywania dodatkowych diet - dietetyk. A wystarczy jedynie najzwyczajniej w świecie jeść mniej słodyczy, znacznie więcej owoców i warzyw, chude mięso oraz w ogóle jeść mniej, a regularnie.